Wednesday, July 9, 2008

Bakal PM akan mencetuskan rusuhan?

Dalam konteks 'perang' antara Pak Lah, Najib, Muhyiddin, Anwar dan lain-lain pimpinan untuk merebut kekuasaan ini, kita lihat sudah lebih seorang yang berperang untuk mendapatkan kedudukan dan kekuasaan itu.

Mari kita namakan Abdullah Ahmad Badawi dan Najib sebagai pihak yang akan menggunakan kekerasan untuk menumpahkan darah rakyat. Semua ini ada asasnya. Abdullah pegang PDRM (polis). Najib kawal ATM (tentera).

Berdasar 'track' rekod sejarah, jiwa berontak Tun Razak yang menyusun rusuhan ke atas Tunku Abdul Rahman mengalir dalam jiwa Najib. Mari kita andaikan Najib akan mencetuskan rusuhan ini. Mustahil Abdullah cetuskan rusuhan. Abdullah lemah. Mustahil orang yang kerap tidur akan merusuh.

Lagi pun, Abdullah tidak perlu cetuskan rusuhan kerana dia sudah menjadi Perdana Menteri. Hanya orang yang ingin menjadi PM dan bakal PM akan mencetuskan rusuhan. Jadi kenapa Najib ingin membuat rusuhan kalaulah benar beliau ingin mewujudkan Mageran?

Pertama, Najib mungkin tidak percaya peralihan kuasa itu akan berlaku. Najib sendiri lebih tahu bahawa Pak Lah penipu besar. Bukan sekali dua Pak Lah menipu. Hakikat Abdullah menipu rakyat ini semua orang tahu.

Kita tentu ingat tentang tarikh pembubaran Parlimen. Jadi tak sukar untuk membuktikan bahawa Abdullah sememangnya seorang penipu.

Jika Najib tidak dapat menjadi PM melalui peralihan kuasa, memang inilah satu-satunya cara mudah untuk menjadi PM. Najib tidak dapat menjadi PM melalui Perhimpunan Agung Umno kerana Abdullah sudah berikrar akan mempertahankan jawatan sebagai Presiden Umno.

Dalam negara ini, Presiden Umno adalah Perdana Menteri Malaysia. Belum lagi dipecahkan kepercayaan ini sejak dulu. Untuk menukar kepercayaan ini amatlah sukar.

Sukar dipercayai bahawa Presiden PKR adalah PM, Presiden PAS adalah PM dan sebagainya. Kalangan cerdik pandai sendiri menyatakan, kalau Anwar mahu jadi PM, maka tiada jalan lain lagi, iaitu beliau mesti masuk Umno.

Maka, usaha menolak tanggapan umum ini adalah suatu jihad akbar serta memerlukan manusia yang tegar istiqamah dengan perjuangan dan bukan pula seorang 'opportunist' seperti bekas TPM yang dipecat daripada Umno sebelum ini.

Kalau Najib berdegil merebut jawatan Presiden Umno, dan kalau dia kalah, hal itu membawa petaka kepadanya. Najib akan tersingkir terus. Segala rahsianya yang tenggelam bagai kapal selam bersama Altantuya sebelum ini akan ditimbulkan oleh Abdullah.

Dengan menggunakan kuasanya sebagai PM, Pak Lah mungkin mengorek sedalam-dalamnya kisah Najib seperti mana dibongkar skandal rasuah Yong (SAPP) dalam media sebelum ini ketika Yong berura-ura merancang membuat usul undi tak percaya kepadanya. Dalam hal membunuh musuh politiknya, Pak Lah tak lemah. Beliau cuma lemah mentadbir negara saja.

Sekolah Pemikiran Kg Baru.
H Fansuri